Om Forbundet KYSTEN

Forbundet KYSTEN tar vare på kystens kulturarv!

Forbundet KYSTEN er en frivillig kulturvernorganisasjon med over 10 500 medlemmer fordelt på 121 lokale kystlag. Under mottoet «vern gjennom bruk» jobber vi for å ta vare på gamle båter og bygninger, kultur og håndverkstradisjoner knyttet til kysten. Alt gjøres på dugnad i hyggelige og sosiale fellesskap. Vi er en demokratisk og livssynsnøytral organisasjon for alle med en interesse for levende kystkultur.

Her kan du se seks små filmer fra kystlagene rundt i landet.

Vi utgir tidsskriftet KYSTEN, Norges eneste fagtidsskrift for kystkultur og maritim historie.

Landsstyret har representanter fra kystlag i alle landsdeler. Seks ansatte jobber med å tilrettelegge for kystlagenes arbeid, skape faglige og sosiale møteplasser, påvirke politiske prioriteringer og å øke bevisstheten om vår rike kystkultur.

Vi arbeider internasjonalt med organisasjoner i flere land.

Forbundet KYSTEN er akkreditert NGO (ikke-statilig organisasjon) for UNESCO. Det vil si at vi har en rådgivende rolle for UNESCO på feltene kystkultur, fartøyvern og maritimt kulturminnevern.

Vurderer du å starte et nytt kystlag? Her er noen tips til hvordan du går frem.

Foto: Per Flåthe

Kort fortalt

173000

dugnadstimer nedlagt av kystlagenes medlemmer årlig

43500 m²

bygg vedlikeholdes av kystlag i hele Norge

126

kystlag i hele Norge

760

fartøyer holdes vedlike av våre medlemmer

10500

medlemmer holder kystkulturen levende i hele Norge

NYHETER

Naustets nye liv
11.08.2022

Sammen med Sparebankstiftelsen DNB setter Forbundet KYSTEN i stand naust og sjøhus i hele landet. Bygningene skal fylles med nytt liv, og gi barn og unge opplevelser med kystkultur og friluftsliv.

Bildedryss fra Forbundet KYSTENs landsstevne 2022
10.08.2022

Etter et fantastisk landsstevne på Bragdøya utenfor Kristiansand kan vi ikke annet enn å lengte tilbake, men også glede oss til neste år! Landsstevnet 2022 ble arrangert av Bragdøya kystlag og Søgne kystlag, og sammen spikret kystlagene et stevneprogram som inneholdt noe for alle, og sørget for at besøkende koste seg fra morgen til kveld. Stor takk til Bragdøya og Søgne kystlag for et flott landsstevne! Her kan du se bilder fra, og lese litt om, noe av alt det spennende som fant sted på årets landsstevne.

Prisvinnere Forbundet KYSTENs Landsstevne 2022
25.07.2022

På Landsstevnet hvert år samarbeider Forbundet KYSTEN med de lokale arrangørene av stevnet om å vurdere de fartøyer/båter som deltar, og utpeker prisvinnere i åtte ulike kategorier. Her kan du lese juryens begrunnelser av årets prisvinnere og se bilder. Selv om det hvert eneste år er like vanskelig å velge vinnere blant det mangfoldet av flotte, spennende og godt vedlikeholdte båter som kommer til Landsstevnet har juryen også i år klart å velge ut noen som utmerker seg litt ekstra. Gratulerer til prisvinnerne 2022!

VÅRE ARRANGEMENTER

Kalender 2022: Arrangementer som tematiserer og feirer innskrivningen av nordiske klinkbåttradisjoner på UNESCOs kulturarvliste
Hele Norden!, 1.01.2022 - 31.12.2022

2022 er året for å feire at den nordiske klinkbåttradisjonen i 2021 ble innskrevet på UNESCOs representative liste over menneskehetens immaterielle kulturarv! 🎉 Under finner du en liste over alle feiringer og arrangementer som på ulike måter tematiserer, markerer og feirer denne innskrivningen. Listen oppdateres kontinuerlig.

Sommerseilas med S/J Mathilde
S/J Mathilde, 27.06.2022 - 1.07.2022

Aldersgruppa 18 til 26 år får tilbud om sommerseilas med SJ «Mathilde» fra 27. juni til 1. juli.

Ungdomsseilas med S/S Svanen
S/S Svanen , 18.07.2022 - 24.07.2022

Er du mellom 13 og 19 år og er klar for nye eventyr? Bli med og få en opplevelse for livet. Sammen skal vi seile, navigere, bade, lage mat og nyte deilige sommerdager til sjøs.