Om Forbundet KYSTEN

Forbundet KYSTEN tar vare på kystens kulturarv!

Forbundet KYSTEN er en frivillig kulturvernorganisasjon med over 10 500 medlemmer fordelt på 121 lokale kystlag. Under mottoet «vern gjennom bruk» jobber vi for å ta vare på gamle båter og bygninger, kultur og håndverkstradisjoner knyttet til kysten. Alt gjøres på dugnad i hyggelige og sosiale fellesskap. Vi er en demokratisk og livssynsnøytral organisasjon for alle med en interesse for levende kystkultur.

Her kan du se seks små filmer fra kystlagene rundt i landet.

Vi utgir tidsskriftet KYSTEN, Norges eneste fagtidsskrift for kystkultur og maritim historie.

Landsstyret har representanter fra kystlag i alle landsdeler. Seks ansatte jobber med å tilrettelegge for kystlagenes arbeid, skape faglige og sosiale møteplasser, påvirke politiske prioriteringer og å øke bevisstheten om vår rike kystkultur.

Vi arbeider internasjonalt med organisasjoner i flere land.

Forbundet KYSTEN er akkreditert NGO (ikke-statilig organisasjon) for UNESCO. Det vil si at vi har en rådgivende rolle for UNESCO på feltene kystkultur, fartøyvern og maritimt kulturminnevern.

Vurderer du å starte et nytt kystlag? Her er noen tips til hvordan du går frem.

Foto: Per Flåthe

Kort fortalt

173000

dugnadstimer nedlagt av kystlagenes medlemmer årlig

43500 m²

bygg vedlikeholdes av kystlag i hele Norge

126

kystlag i hele Norge

760

fartøyer holdes vedlike av våre medlemmer

10500

medlemmer holder kystkulturen levende i hele Norge

NYHETER

Kystkulturuka i Langesund - en glede for store og små!
14.09.2021

Uke 36 var det duket for Kystkulturuke i Langesund. Årets tema var «Det norske losvensenet – veiviser på havet i 300 år». Ukas ulike arrangementer var også knyttet til den nasjonale markeringen av kulturminnedagene. I den forbindelse satt Langesundfjorden Kystlag, i samarbeid med Bamble kommune, Skagerak Energi, Skagerak sparebank, Grenland Havn og Skagerak festivalene Langesund, sammen et flott program med arrangementer for store og små!

Hurra - kulturmidler til M/F Holger Stjern!
10.09.2021

M/F Holger Stjern har fått over en halv million kroner fra kulturminnefondet. Pengene skal gå til restaurering av fergen, som etterhvert skal åpnes for nysgjerrige (og kanskje en del nostalgiske?) publikummere.

Lokale filmstjerner til stede på Båtbyggerne-visning på Bragdøya!
9.09.2021

Tirsdag 7. september hadde Båtbyggerne sin siste turnédag.

VÅRE ARRANGEMENTER

BÅTBYGGERNE - Oslopremiere og utekino!
Bjørvika, 4.09.2021 - 4.09.2021

Den 4. september arrangerer Forbundet KYSTEN, Akerselva Trebåtforening, Kystlaget Viken og Roklubben Åretak ro-inn utekino i huken innenfor Sukkerbiten, der Åretak-brygga ligger. Formålet med arrangementet er å spre trebåtglede og engasjement for båtbyggerhåndverket som aktivt må tas vare på for å bli med videre til kommende generasjoner.

Friluftslivets uke - bli med ut!
Norge, 4.09.2021 - 12.09.2021

I Friluftslivets uke inviteres alle i hele Norge til å bli med ut i naturen. Over hele landet kan du delta på spennende friluftslivsaktiviteter i regi av lokale lag og foreninger, organisasjoner, friluftsråd og kommunen der du bor. Friluftslivets uke har som mål å få flere ut i naturen, ha det gøy og skape flest mulig gode minner!

Råseilseminaret 2021
Trondheimsfjorden, 23.09.2021 - 26.09.2021

Årets råseilseminar skal handle om jekteseiling. Hold av datoene 23. - 26. september.