Dro til sjøs som 11-åring: -Guttungen ble satt til det tyngste arbeidet
Livet som skårunge, de yngste guttene om bord, var hardt. Hverdagen var fylt med alt fra å fyre i ovnen og koke kaffe om morgenen, til å sløye fisk, lempe fangst og reparere garn. Skårungene risikerte å falle over bord og det var ofte konflikter og vold på sjøen.
Smakebit fra tidsskriftet KYSTEN nr. 5/2024. Tekst: Sunna Simma.
Ved havgapet i Vevelstad på helgelandskysten står et naust fra 1964. Inne i naustet finner du en liten båtsamling av nordlandsbåter, og en plakat som forteller om båteierens liv som skårunge. En ung gutt, knapt fylt 11 år, ble kastet ut i et hardt liv på havet. Hva slags utfordringer møtte han på havet?
Skårungen, som førstereisgutten blir kalt etter navnet på ungfuglen til måkene, måtte som regel selv skaffe seg hyre ved å få rundt på gårdene og spørre seg for hos høvedsmennene. De yngste skårungene var ikke gamle karene. Peder Christian Kornelius Olsen fra Vevelstad på Helgeland var 11 år da han mønstret på farens åttring i begynnelsen av januar 1866.
Skårungetiden var ment som en læretid. Og som skårunge måtte man finne seg i å bli kommandert av andre om bord til å utføre all slags arbeid. Å spandere en dram på mannskapet før avmønstring var skårungens oppgave. Det var skårungens oppgave å stå opp først om morgenen, legge i ovnen og koke kaffen. Når båt og mannskap nådde inn til havn med dagens fangst måtte skårungen hive seg i bløgging og sløying, på lik linje med andre om bord. Skårungen måtte delta i arbeidet med å lempe fangsten opp på kaia med bare hendene. Garnene skulle renses og repareres og linja egnes. Skårungen måtte pent ta del i også dette arbeidet. Skårungen var kokkgutten på Lofothavet. Det gikk mest i skreimølje når hovedmåltidet skulle inntas i rorbua etter endt arbeidsdag. Manglet det flatbrød og smør på bordet fikk han høre det.
18 år gammel ble Peder Christian Kornelius Olsen høvedsmann. I 36 år rodde han lofotfiske i en åttring med råseil, før han skaffet seg motorbåt. Da Peder gikk i land for godt, etter å ha rodd lofotfiske i 70 år, ble han belønnet med Kongens fortjenestemedalje. Men Peder ble aldri fortrolig med medaljen; «En slik gjenstand er jo bare egnet til å ligge i kommodeskuffen», sa han.
Historien kommer opprinnelig fra Helgeland Museum, naustet på Vevelstad bygdetun. Forbundet KYSTEN har bidratt til restaurering av naustet, som en del av prosjektet "Nytt liv i naust og sjøhus".
Flere artikler om naust
- Naustet skulle rives, men lokal ildsjel nektet
- Fra forfallent naust til barnas drømmested
- Byggfagelever fra Frankrike jobber med restaurering av lokalt kulturminne i Saltenfjorden
- Naust - den viktigeste bygningen
Interessert i å lese flere artikler som denne? Bli medlem, og få tidsskriftet KYSTEN i postkassa fem ganger i året!