Byggfagelever fra Frankrike jobber med restaurering av lokalt kulturminne i Saltenfjorden

​Sandkoopen er et unikt kulturminne, som det eneste gjenværende bryggeanlegget av sitt slag i Saltenfjorden. Nå jobber også byggfagelever fra Frankrike med restaureringen!

Bilder av naustet og de franske byggfagelevene. Her tar de ut vinduene før oppjekking, og barker kortreist tømmer felt av Stiftelsen Sandkoopens gode dugnadsgjeng! Det er nedlagt betydelig dugnadsarbeid for å få hentet ut over 50 svære trær.
Bilder av naustet og de franske byggfagelevene. Her tar de ut vinduene før oppjekking, og barker kortreist tømmer felt av Stiftelsen Sandkoopens gode dugnadsgjeng! Det er nedlagt betydelig dugnadsarbeid for å få hentet ut over 50 svære trær.
23.03.2022

Stiftelsen Sandkoopen mottok i 2021 midler fra breddegaveprosjektet til Forbundet KYSTEN og Sparebankstiftelsen DNB, og holder nå på å istandsette bryggeanlegget Sandkoopen med tilhørende naust. Stiftelsen Sandkoppen forteller at bruksverdien til bygget er stor: dette kan bli et utgangspunkt for mange typer aktiviteter knyttet til naturopplevelser ved sjøen. Den samfunnsmessige bruksverdien for allmennheten er også stor: både med tanke på friluftsliv og kystkulturelle aktiviteter. Stiftelsen jobber mot å kunne bruke Sandkoopen som et nav i lokalmiljøet – et mål for både dagsturer og overnattingsopphold – med særlig vekt på barn og unge som brukere. Sandkoopen ligger fint plassert midt i Saltenregionen. Kaia er lett tilgjengelig både med bil, båt og buss, og ligger i et område med mange kvaliteter, blant annet finnes det flere vikinggraver og ulike samiske kulturminner i nærheten som kan nås med småbåt/kajakk; skulpturen Protractus fra Skulpturlandskap Nordland befinner seg i umiddelbar nærhet, og det er enkelt å ta seg opp på Sandfjellet like ved.

Naustet er fra 1890, noe som både er kulturhistorisk interessant og som setter en fin ramme rundt potensielle aktiviteter og arrangementer. Stiftelsens formål er å bevare eiendommen med den opprinnelige bebyggelsen og gjennom aktiv bruk. Og nå har de altså fått med seg yrkesfagelever fra Normandie på laget! Stiftelsen forteller at det er veldig kjekt med ungdom langveisfra som bidrar til å fikse opp et lokalt kulturminne til bruk for barn og unge i regionen. Nå har Paul Kerivel og Benjamin Miberbe vært med på prosjektet i en uke, og har en uke igjen før de skal reise videre på et annet prosjekt.

Det virker som de to franske elevene har hatt det kjekt på norskekysten så langt! Vi i Forbundet KYSTEN er glade for hvor fint det ser ut til å bli på Sandkoopen, og ønsker Stiftelsen Sandkoopen lykke til videre med sitt viktige arbeid for å bevare kystens kulturarv.