Naustet skulle rives, men lokal ildsjel nektet
Over 130 år etter det ble bygget, ønsket en engasjert mann å redde et spesielt naust. Naustet hadde råteskader og skulle rives, helt til han så potensialet i bygget. I dag anses naustet som en sjelden skatt og huser flere historiske og unike båter.
Avbildet er en skoleklasse som besøkte Åsepernaustet. Naustet er en populær attraksjon for barn og unge i Bremanger kommune.
Kunne blitt brent opp - får i stedet et nytt liv
Forbundet KYSTEN har intervjuet Jens Sigdestad som har vært ansvarlig for flytting og restaurering av det gamle naustet. Historien til bygget, som har fått navnet Åsepernaustet, kunne gått tapt i 2020, men en annonse på Finn ble redningen til det eldgamle naustet. Det var én ukes frist før naustet skulle brennes eller rives. Men Jens tok ansvar og tok med naustet hjem til hans hjemmeadresse i Davik.
Naustet fra Nordpollen, bygget i 1887, før det ble revet og flyttet til Davik.
Møt Jens som reddet bygget fra tidens tann
Jeg har alltid vært interessert i å ta vare på gamle bygninger og kulturminner, forteller Jens. Derfor jobber han i Stiftinga Jørntunet, som drifter et historisk gårdstun. Naustet forteller noe om hvordan folket levde og virket før, påpeker Jens.
Han minnes tilbake til da han hentet naustet, og uttrykker at naustet hadde større vannskader og et sviktende tak. Jens hadde en plan for hvordan naustet skulle bli seende ut. Etter en lengre periode med møysommelig renovering, er det nye Åsepernaustet endelig klart til å ta imot gjester.
Jens Sigdestad håper hans aksjon kan inspirere andre til innsats så flere naust og sjøhus ikke går tapt.
Et vindu mot fortiden
Han forteller at han allerede har blitt kontaktet av lokale skoler som kommer på besøk, som Davik oppvekst. Jens sier at de skal lære om knuter og stikk. Vi skal ta de med ut på sjøen, fortsetter han. Skoleelevene skal få prøve ut hvordan livet var på 1800-tallet på et gårdsbruk, sier Jens. De skal bake flatbrød i eldhusgruven, koke havregrynsgrøt på vedkomfyren i koven og hesje høy. De kan også sette ut færingen og ro ut garna for siden å dra de opp, slik forfedrene har gjort i uminnelige tider langs strendene her, avslutter Jens.
Avbildet er fyringen Jøsup, bygget i 1823/1824. En fyring er en nordfjordbåt med fire par årer. Det finnes ytterst få båter igjen av av denne typen og skolebarna skal få ro Jøsup, eller en av de tre andre gamle nordfjordbåtene i naustet.
En gave til lokalsamfunnet
Men for å fullføre slike tidskrevende prosjekterer trengs finansiering og en innsats fra frivillige. Med stor dugnadsånd og midler fra Sparebankstiftelsen DNB, fikk Stiftinga Jørntunet restaurert Åsepernaustet. Prosjektet er en del av Forbundet KYSTENs tilskuddsordning, «Nytt liv i naust og sjøhus» som støttes av Sparebankstiftelsen DNB.
Skrevet av Sunna Simma. Bilder av Jens Sigdestad.
Finn flere gode prosjekter til inspirasjon på våre nettsider.
Les mer om «Nytt liv i naust og sjøhus»-prosjektet.