Tre ungdommer forteller hvorfor de er medlemmer i Forbundet KYSTEN

Disse ungdommene er hektet på seiling, roing og smiing. Jeg møtte mange fantastiske mennesker som fikk meg til å føle meg hjemme, forteller én av de.

Privat bilde. Mari Nesse.
Privat bilde. Mari Nesse.
9.02.2024

Skrevet av Sunna Simma.

Wiktoria "Wiki" (20 år) Brzozowska forteller om Jeløy Kystlag

«Jeg møtte mange fantastiske mennesker som fikk meg til å føle meg hjemme», beskriver Wiki.

«På en fest i julen 2022 møtte jeg denne rare svenske båtbyggeren Martin Lundberg fra Jeløy Kystlag», forteller hun til Forbundet KYSTEN. Hun hørte at han restaurerte den historiske seilbåten, Tekla. På Jeløya fikk Wiki oppleve noe som var annerledes enn det hun var vant til. Wiki var svært ivrig og ble med til Kambo for å hjelpe til med klinking og annet skipsarbeid. «En kveld etter jobb fortalte han meg om båtorganisasjonen Jeløy Kystlag som kunne åpne mange muligheter for meg, for eksempel å lære å seile en snekke – en liten båt som medlemmene gratis kan bruke når som helst», smiler Wiki.

I kystlaget har Wiki fått lære om treverk, tauverk og fiske.

«Jeg kan si at det å bli med i Kystlaget definitivt er noe av en milepæl for meg, der jeg har fått utforsket båtlivet, skape mange uvurderlige minner og knytte vennskap som jeg håper vil vare livet ut», sier Wiki. Private bilder.


Selma Ruud Woldmo (22 år) er medlem i Arctandria og trives best i smia

«Mitt navn er Selma Ruud Woldmo, og jeg er en 22 år gammel arkeologistudent i Tromsø, hvor jeg er medlem av kystlaget Arctandria», skriver hun til forbundet.

På Stakken i Tromsø.

Studenten ble medlem etter et inspirerende og lærerikt smikurs. «Som arkeologistudent med interesse for tradisjonshåndverk ønsket jeg å lære meg kunsten å smi. Det er et håndverk som gir innblikk i fortiden og som er viktig å bevare». Hun har fått muligheten til å smi alt fra kroker av ulike slag til en kniv med Kystlaget Arctandria.

«Til våren ønsker jeg å være mer i smia å smi og utforske de andre ulike aktivitetene kystlaget tilbyr!», sier Selma ivrig. Private bilder.Mari Nesse (24 år) er medlem i Bragdøya Kystlag: «Jeg har fått fine opplevelser med kystlaget»

I et intervju med forbundet så lister Mari opp alle tidligere seilaser. Hun har vært på sjøen flere ganger enn de fleste av sine jevnaldrende. «Jeg har vært med på sommerseilas med D/S Mathilde, seilt med skonnerten S/S Svanen og på skoleskipet Sørlandet», beretter Mari. Maris entusiasme for kystkultur er smittende og hun sier, «Jeg har også seilt med Skonnerten Solrik og deltatt på flere seilaser rundt Bragdøya med kystlaget».

Fra tidligere ungdomseilas med Kysten UNG
I år kan ungdommer bli med på seilas med S/J Mathilde og S/S Svanen.


«Jeg fikk en anbefaling av noen jeg kjente om Bragdøya Kystlag», sier hun. Ifølge Mari er det beste å ta vare på de eldre tradisjonsbåtene, som seil- og rosjekter. Mari vil absolutt anbefale andre å oppsøke Bragdøya Kystlag hvis de er interessert i kystkultur og seiling.

Mari på sjøen. Privat bilde.


Følg Kysten UNG på Facebook og Instagram. Påmelding til sommerseilas med S/J Mathilde.