Statsbudsjettet for 2025

I dag la regjeringen frem neste års statsbudsjett. Her er tallene som er viktigst for oss og vårt felt.

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
7.10.2024

Statsbudsjettet som ble presentert i dag inneholder ingen stor dramatikk for Forbundet KYSTEN eller kulturvernarbeidet. De fleste poster som berører oss fikk økning i forhold til prisjusteringen. Regjeringens mange ord om å styrke frivilligheten og kystkulturen reflekteres imidlertid ikke i dette budsjettet. Frivilligheten fortsetter på dagens nivå uten et større løft.

Det er gledelig at regjeringen foreslår full momskompensasjon til frivillige organisasjoner. Frivillighet Norge er bekymret og mener det ikke er avsatt nok midler i statsbudsjettet til å dekke søkesummen fra organisasjonene.

Hele programkategorien «Kulturminner og kulturmiljø» har fått en oppgang på 4,3 % fra fjorårets budsjett. Det er en økning som følge av prisjustering.

Posten «Tilskudd til frivillige klima- og miljøorganisasjoner, samt klima-og miljøstiftelser» er blitt flyttet til Miljødirektoratet og er nå en sekkepost, der det ikke lenger står hva den enkelte organisasjon får i statsbudsjettet. Posten er økt med 2,2 millioner til 59,5 millioner som følge av prisjustering. Tildeling av tilskudd til de enkelte organisasjonene vil bli fastsatt etter at Stortinget har vedtatt budsjettet for 2024.

Bevilgningen til Kulturminnefondet er foreslått økt med 3,7% til totalt 137,3 millioner kroner.

Riksantikvaren får oppgang på 4,4 % til totalt 737, 7 millioner kroner. I post 71, «Tilskot til freda kulturminne i privat eige, kulturmiljø og kulturlandskap» foreslås det å øke summen til 153,5 millioner kroner, en økning på kr. 1,5 millioner.

I tilskuddet til fartøyvern, post 74, er det foreslått 76,5 millioner kroner. Tilskuddet til fartøyvernsenter, post 75, er det foreslått 18,9 millioner. Begge beløpene er kun prisregulert.

Støtten til drift av skonnerten Anna Rogde er videreført i budsjettforslaget for 2025. Det samme gjelder Fullriggeren Sørlandet, Ishavsmuseet Aarvak, Skibladner, Skoleskipet Christian Radich og Statsraad Lehmkuhl.

Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til studieforbundene under kultur- og likestillingsdepartementet med 6,75 millioner kroner. Den totale bevilgningen blir 197,75 millioner kroner. Dette gjelder bl. a Studieforbundet Kultur og Tradisjon, som Forbundet KYSTEN er medlem i. Daglig leder Kjærsti Gangsø i Studieforbundet Kultur og Tradisjon beskriver statsbudsjettet som «som forventet, men gledelig».