Fredrik (38 år) lærer elevene båtbyggingsteknikker fra vikingtiden
Mens de fleste ungdomsskoleelever sitter bak skolepulten, så holder Vollebekk skole på med spikking, kløyving og båtbygging. Det er stadig behov for flere fysiske undervisningsopplegg og økt kunnskap om tradisjonelt håndverk, mener Forbundet KYSTEN.
Forbundet KYSTEN har intervjuet Fredrik Georg Svang Jansen (38 år). Fredrik er ikke bare en lærer; han engasjerer seg også i husflid og båtbygging. I år har han ledet ungdomsskoleelevene i prosjektet «Båt skole skur», et pilotprosjekt av Kystlaget Viken og Husflidskonsulenten i Oslo fra Norges Husflidslag. Prosjektet har fått støtte fra Håndverksløftet, Sparebankstiftelsen DNB.
Er det sant at dere lærer båtbyggingsteknikker fra vikingtiden? «Ja, det er riktig. Vi samarbeider med en dyktig trebåtbygger, Bendik Skogvold, hos Norsk maritimt museum (NMM) og har vært med på å bygge en kopi fra Gokstadfunnet» svarer Fredrik. Selv om mange er kjent med klinkbyggingen fra vikingbåter som Ormen Lange, er det verdt å merke seg at denne eldgamle båtbyggingsteknikken fortsatt praktiseres i Norge av båtbyggere.
«Men vi lærer også mye annet. Elevene tilegner seg grunnleggende håndverksteknikker med minimal bruk av moderne utstyr. Dette inkluderer alt fra å lage sitt eget verktøy, vedlikeholde og reparere, til faktisk fremstilling av bord til en vikingbåt.»
Hvorfor er det viktig for ungdomsskoleelever å bruke hendene og lære praktiske ferdigheter? «Ingen mennesker er skapt bare for å jobbe på én måte,» påpeker Fredrik. «Særlig i ungdomsårene er det viktig å få utfolde seg og vise seg i flere områder enn å sitte stille og jobbe teoretisk. Dette kan være avgjørende for ungdommens fremtidssuksess. Samtidig er det avgjørende for samfunnet å utdanne dyktige håndverkere som kan reparere og bygge.»
Hva har dere laget i «Båt skole skur»-prosjektet? «Elevene har reparert øksehåndtak og sydd skinnslire til øksene,» informerer Fredrik. «Vi kløyver eikestokker for hånd og bearbeider dem manuelt for bruk i båtprosjektet. Videre skal elevene lage sin egen verktøybøtte i treverk og seilduk, knyte fendere i naturhamp og høvle egne årer.»
Det er mange kystlag som ønsker å engasjere barn og unge. Hva er det beste tipset for å få med de yngre? «Meld deres interesse til skolene og fortell hva dere kan bidra med,» oppfordrer Fredrik. «Vårt prosjekt får støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, som var avgjørende for å engasjere en båtbygger.»
Får ros av Forbundet KYSTEN
«Vi er stolte av hva Fredrik har fått til», sier Sunna Simma, organisasjons- og kommunikasjonsrådgiver i Forbundet KYSTEN. «Det er stadig behov for flere fysiske undervisningsopplegg og økt kunnskap om tradisjonelt håndverk. Ikke alle elever liker å sitte stille, derfor er praktisk undervisning som båtbygging et flott alternativ for å engasjere ulike elever», avslutter hun.
Skrevet av Sunna Simma og fotografert av Kristine Fornes.