Forbundet KYSTEN støtter Norsk Fyrforening

Forbundet KYSTEN uttrykker støtte til Norsk Fyrforenings bekymring over det økende etterslepet på vedlikehold av norske fyrstasjoner.

Kavringen Fyr
Kavringen Fyr
9.10.2024

Flere av Forbundet KYSTENs lokale kystlag, som disponerer eller drifter fyr, er direkte berørt av denne utviklingen.

Som Norsk Fyrforening påpeker, er det skuffende at regjeringen ikke har prioritert øremerkede midler til rehabilitering og vedlikehold av fyrene i det foreslåtte statsbudsjettet for 2025. Etterslepet har økt med 15 millioner kroner det siste året.

Problemet er at politikerne ikke vet hva de er med på å vedta, sier Henriette Marie Skjæveland, daglig leder i Norsk Fyrforening. Staten eier disse stedene og Kystverket er pålagt å ivareta dem. Men de ber ikke om nok penger. Slik at vedlikeholdsetterslepet øker og fyrene råtner på rot - det er en mengde fyrbygninger i fare - også de fredede.

Norsk Fyrforening er bekymret for at den økende arbeidsbyrden på frivillige kan føre til redusert motivasjon.

Fyrene har heller ikke en egen kategori i bevaringsstrategien til Riksantikvaren. Det er også bekymringsfullt. Kunnskap om fyrene, historie og vedlikeholdskunnskapen er ikke samlet, mener Norsk Fyrforening.

Henriette Marie Skjæveland, daglig leder i Norsk Fyrforening

Hun understreker viktigheten av at staten tar et større ansvar for å bevare disse kulturminnene. Her må politikere og folk våkne og se hva som skjer før enda flere fyr selges eller blir borte, sier Skjæveland.