Bildedryss fra Forbundet KYSTENs landsstevne 2022

Etter et fantastisk landsstevne på Bragdøya utenfor Kristiansand kan vi ikke annet enn å lengte tilbake, men også glede oss til neste år! Landsstevnet 2022 ble arrangert av Bragdøya kystlag og Søgne kystlag, og sammen spikret kystlagene et stevneprogram som inneholdt noe for alle, og sørget for at besøkende koste seg fra morgen til kveld. Stor takk til Bragdøya og Søgne kystlag for et flott landsstevne! Her kan du se bilder fra, og lese litt om, noe av alt det spennende som fant sted på årets landsstevne.

Fra Forbundet KYSTENs landsstevne på Bragdøya i 2022. Vi gleder oss til landsstevnet 2023 på Jeløya!
Fra Forbundet KYSTENs landsstevne på Bragdøya i 2022. Vi gleder oss til landsstevnet 2023 på Jeløya!
10.08.2022

Først, la oss introdusere neste års landsstevnearrangør:

Fra venstre: Ole Stian Øslebye (Stevneleder Bragdøya 2022), Nils T. Håmo (Jeløy kystlag, prosjektleder for neste års landsstevne) og Asgeir K. Svendsen (Leder, Forbundet KYSTEN).

Jeløy Kystlag! 🎉 Kystlaget har tilholdssted på RosnestangenJeløya i Moss. Der har kystlaget blant annet etablert veteranbåthavn med flytebrygger og servicebygg på land. I forbindelse med Forbundet KYSTENs prosjekt adopter et kystkulturminne har Jeløy Kystlag adoptert Moss flyvehavn. Med adopsjonen ønsker kystlaget samle inn historikk og gjøre historien om flyhavnen tilgjengelig for publikum. Vi gleder oss enormt til neste års landsstevne på Jeløya!

Annbjørg Lien, prosjektleder UNESCO Setesdal.

I 2019 kom spill, dans og sang (stev og stevjing) i Setesdal på UNESCO sin representative liste for immateriell kulturarv, den samme listen som Forbundet KYSTEN har ledet arbeidet med å få nordiske klinkbåttradisjoner innskrevet på. Under UNESCO-seminaret som ble avholdt på Landsstevnet på Bragdøya fikk vi besøk av prosjektleder for UNESCO Setesdal, Annbjørg Lien, samt noen utøvere av tradisjonene fra Setesdal.

På bildet ser vi Daniel Sandén-Warg (hardingfele og munnharpe), Gunnhild Tømmerås (kveding), samt setesdalsgangerne Knut Arne Rysstad og Anne-Beate Guldahl.

Daniel Sandén-Warg, her på munnharpe.

Nydelige detaljer på hardingfele.


Annemor Sundbø.

Under åpningen av Landsstevnet fikk publikum høre kåseriet "Utegangar og utferd" av Annemor Sundbø. På bildet står hun ved sin "stasjon" på Landsstevnet, hvor hun fortalte nysgjerrige besøkende om ull, spinning, toving, strikking og mønstre.


Demonstrasjon av klinking på Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter.


På fredagen kunne de som ville det, bli med på rotur med den erfarne roeren Bjarte Vestøl, som blant annet har rodd fra Kristiansand til Nordkapp i tradisjonsbåt. På roturen stoppet deltakerne på Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter og fikk oppleve en tidsreise til verftsindustrien på slutten av 50-tallet. Her er en rekke fartøy til restaurering, som på hver sin måte formidler viktige historier om byggingen av Norge.





Overraskende mange måker var også interessert i alt landsstevnet hadde å by på (spesielt matrester).



Mange båter deltok på seil- og ro-regattaene som ble avholdt på Landsstevnet. Hundrevis av publikummere på kai og svaberg heiet alle deltakerne i mål!


Ro-regatta.


Det manglet ikke interessante båter på Landsstevnet!




Noe for alle aldre. Ved Søgne kystlag sitt telt på Landsstevnet fikk de yngre prøve seg på spikking av lekebåter.




To besøkere nyter en rolig stund på herlige Bragdøya.


Aktiviteter for barn og unge stod selvsagt også sentralt under årets Landsstevne. Den skal tidlig krøkes! Noen av aktivitetene for barn og unge var blant annet mulighet for å ta ro-knappen, spikking, knuter og stikk, krabbefiske, sjøvett, opplæring i seiling, fisking, tilbereding av enkel mat, besøk på øya av redningsbåten Elias, samt dukketeateret "Baldrian og musa til havs" av Giert Werring.


Besøkende kunne også få smake på ulike typer sjømat.


Bragdøyas vakre strand. I løpet av helgen kom mange hit for å ta seg en dypp i det (litt kalde?) vannet.


Det er herlig å stå på brygga og se så mange flotte båter og folk!


Her er utstillere fra Bøkkerbua i full gang med å bøkre. Bøkkerbua er et "levende museum" på Feda i Kvinesdal kommune. Bua blir holdt i hevd av frivillige som samles en gang i uken for å bøkre. Bua ble bygd i 1850 og det var tønneproduksjon som næring her til 1976.

Som en del av programmet ble lag, organisasjoner og enkeltpersoner invitert til landsstevnet. De profilerte seg og sitt arbeid gjennom stands i småbåtbua, på kaiområdet og i den store nye låven vår inne på øya. Her kan du lese mer om alle utstillerne.

Juryen som måtte ta de vanskelige avgjørelsene! Gunvor Andresen (Bragdøya kystlag), John Kåre Olsen (Landsstyret) og Martin Jørgensen (Jeløy kystlag) utgjorde juryen som etter lange diskusjoner og nøye gjennomgang kom frem til vinnerne av de åtte prisene som blir delt ut på Landsstevnet hvert år.

På Landsstevnet hvert år samarbeider Forbundet KYSTEN med de lokale arrangørene av stevnet om å vurdere de fartøyer/båter som deltar, og utpeker prisvinnere i åtte ulike kategorier. Her kan du lese juryens begrunnelser av årets prisvinnere og se bilder. Selv om det hvert eneste år er like vanskelig å velge vinnere blant det mangfoldet av flotte, spennende og godt vedlikeholdte båter som kommer til Landsstevnet har juryen også i år klart å velge ut noen som utmerker seg litt ekstra. Gratulerer til prisvinnerne 2022!


Fornøyde prisvinnere!

Mange bodde i telt på Landsstevnet. Disse fikk heldigvis godt vær og grei temperatur!

Folk (og hunder) følger nøye med på det som blir sagt fra scenen.



Under avslutningen av Landsstevnet fikk vi høre flotte toner fra fiolinist Anders Gunnarson.


Seniorrådgiver i Forbundet KYSTEN, Tore Friis-Olsen, Stevneleder Ole-Stian Øslebye og Generalsekretær i Forbundet KYSTEN, Per Hillesund - fornøyde etter landsstevnet!



Tusen takk til arrangører og alle besøkende for et strålende stevne! 🥳

Bilder: Ekstern bruk av bilder fra denne saken kan krediteres Forbundet KYSTEN.