Akershustevnet: Åpning av kulturminnedagene 2022

Sammen med en rekke frivillige organisasjoner i det nyetablerte kulturvernnettverket i Oslo arrangerte Oslo Maritime Kulturhavn Akershusstevnet helgen 3. og. 4. september.

Fra Venstre: Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, leder i kystlaget Viken, Kim Brantenberg og Generalsekretær i Kulturvernforbundet, Toril Skjetne. Foto: Kerstin Mertens
Fra Venstre: Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, leder i kystlaget Viken, Kim Brantenberg og Generalsekretær i Kulturvernforbundet, Toril Skjetne. Foto: Kerstin Mertens
13.09.2022

Tekst: B. Kjartan Fønstelien, Kystlaget Viken og Norsk Motorskøyteklubb

Kulturvernforbundet brukte lørdagen til «starte» årets kulturminnedager. Leder i Kystlaget Viken, Kim Brantenberg, ønsket velkommen, før ordfører Marianne Borgen åpnet stevnet sammen med generalsekretær i Kulturvernforbundet, Toril Skjetne.

Oslo Maritime Kulturhavn består av Kystlaget Viken, Norsk Veteranskibsklub, Norsk Motorskøyteklubb, Seilskøyteklubben Colin Acher, KFUM Oslo Sjøkorps, Den Norske Veteranskøyteforening og Fartøylaget KNM Alta. Stevnet har lange tradisjoner. I tillegg til de faste veteranskipene langs Akershuskaia stilte Kystlaget Viken, Seilskøyteklubben Colin Archer og Norsk Motorskøyteklubb med et tyvetalls båter.

Det norske sjømannskor. Foto: B. Kjartan Fønstelien


På land var blant annet Norges Husflidlag, Sollerudstranda Båtbyggeri, Landsforbundet av Motorhistoriske Kjøretøyklubber, Slekt og data, Fellesrådet for Historielagene og Tigerstadens Tempoklubb.

Det var strålende vær og tusenvis av mennesker gikk i gjennom stevneområdet under Akershus festning. Det var salg av vafler og kaffe, bøker, maritime effekter, pølser og brus. Gratis rundtur med veteranbuss til Operaen og prøvekjøring med 2cv. Det Norske Sjømannskor, PH5 og Perry Dear & The Deerstalkers sang og spilte gjennom hele helgen.

Årets samarbeid mellom frivillige organisasjoner som jobber med kulturminner og -arv var vellykket. Alle er enige om at stevnet kan vokse seg større i årene framover. Det er god plass til flere båter i vannet og deltakere på land.

Foto: B. Kjartan Fønstelien