"Båtbyggerne" lanseres landet rundt

Etter et års koronautsettelse skal vi endelig samle folk til fem lokale filmpremierer landet rundt. Vi gleder oss til å lansere dokumentaren "Båtbyggerne"! Den er like vakker som den er viktig.

Foto: Sveinung Uddu Ystad. Plakatdesign: Odd Hesselberg
Foto: Sveinung Uddu Ystad. Plakatdesign: Odd Hesselberg
16.06.2021

Med støtte fra Norsk Kulturråd drar vi nå på lanseringsturné med filmen vi har laget i samarbeid med Oslo Filmkompani. På de tre stedene filmen er spilt inn, samt i Oslo og Bergen arrangerer vi helaftens feiringer av den lokale båtbyggertradisjonen, med filmen som en hovedingrediens. Her er planen:

Sandane 21. Juni, i samarbeid med Nordfjord folkemuseum
Bodø 22. Juni, i samarbeid med Jektefartmuseet
Bergen 24. Juni, i samarbeid med Kystkultur.no
Oslo 4. september. Ro-inn utekino i samarbeid med Kystlaget Viken, Akerselva Trebåtforening og Roklubben Åretak
Bragdøya, 7. september, i samarbeid med Bragdøya kystlag

Filmen skal også vises på Risør Trebåtfestival, Trebåtfestivalen i Ulsteinvik og på Kystkulturdagene i Langesund i sommer.

I «Båtbyggerne» følger vi tre unge båtbyggere og deres læremestere på tre forskjellige steder på norskekysten. Vi får være flue på veggen i verkstedet, og både unge og gamle båtbyggere snakker om håndverket, tradisjonen og kunnskapsoverføringa. Båtene er solide - men kunnskapen er skjør. De er ikke mange igjen, de som har denne kunnskapen i hendene. Og de forvalter en levende kulturarv som strekker seg tilbake til vikingtiden.

Filmen er laget av Forbundet KYSTEN og Oslo Filmkompani, med støtte fra Norsk Kulturråd, Sparebankstiftelsen DNB, og (de nå forehenværende) fylkeskommunene Sogn og Fjordane og Vest-Agder.

Filmen er del av Forbundet KYSTENs brede satsing på å berge kunnskapen om bygging og bruk av norske tradisjonsbåter, og er tiltenkt et bredt publikum. Filmmusikken er det bratsjist Nora Taksdal fra KORK som står for.

Her kan du se traileren

Vi skulle gjerne ha samlet mange fler enn det pandemien tillater oss nå. Er du interessert i en visning der du bor, og kan bidra til å realisere dette? Ta kontakt, så får vi det til! forbundet@kysten.no