Flinke kystfolk hedret i helga

Hitterøy kystlag og Sandviken kystlag hedret for stor innsats og for medlemsverving. Og Fosen folkehøgskole stakk av med selveste Kystenprisen!

På Fosen folkehøgskole introduseres ungdommer fra hele landet for tradisjonell kystkultur. I helgen ble de hedret med Kystenprisen. Foto: Fosen folkehøgskole
På Fosen folkehøgskole introduseres ungdommer fra hele landet for tradisjonell kystkultur. I helgen ble de hedret med Kystenprisen. Foto: Fosen folkehøgskole
9.04.2019

Under helgens landsmøte og jubileumsfeiring i Stavanger ble det delt ut tre priser til svært verdige vinnere.

Fosen folkehøgskole har sendt fra seg over 1600 elever med ferdigheter som båtbygging, smiing, segling med råsegl, seilmaking, årehøvling, repslaging, konservering av ulike matslag, slakting, skinngarving, garnsetting, veving – og lista bare fortsetter. Mange av disse elevene finner vi i dag igjen som ressurspersoner i kystlag, båtbyggerier, museer og lokalsamfunn, som stolte formidlere av vår felles kulturarv og dyktige håndverkere. Hvis det er én institusjon som har hatt stor betydning for formidlingen av kystkultur til nye generasjoner, så er det Fosen Folkehøgskole. Der har man gjennom snart fem tiår introdusert ungdommer fra alle deler av landet, og utlandet, for tradisjonell kystkultur. Gratulerer med Kystenprisen for 2018!

Roar Ringsby tok imot kystlagsprisen på vegne av Hitterøy kystlag. Foto: Tuva Løkse

Hitterøy kystlag ble hedret for flott innsats over lang tid med Kystlagsprisen for 2018. Hitterøy kystlag holder til på en liten plass, men har forholdsvis mange medlemmer. De har fokus på å overføre kunnskapen til neste generasjon, er flinke til å holde kurs, og på å synliggjøre jobben de gjør. Ikke minst har de finansiert og lagt ned et stort antall dugnadstimer i å bygge et kystkultursenter på Hidra, som ble åpnet i 2018. Kystlaget utmerker seg med stor arbeidskapasitet og høyt aktivitetsnivå, og fortjener heder for sin innsats. Prisen er en pengegave på 5000 kr og et grafisk trykk av Anne Nygren.

Kystlaget som prosentvis har hatt den største medlemsveksten i året som gikk fikk også en utmerkelse. Denne gangen var det Sandviken kystlag som tronet på topp av vervestatistikken. I året som gikk vokste laget med over 100 % fra 68 til 137 medlemmer! Sandviken fikk 2000 kroner og et Forbundet KYSTEN-emaljeskilt med seg hjem til Bergen.