Ungdom på sommerseilas

KYSTEN ung gjentok suksessen fra i fjor og arrangerte femdagers tokt for ungdommer i samarbeid med Hardanger fartøyvernsenter i sommer. 22 ivrige deltakere fra forskjellige kanter av landet møtte spent opp, alle med et ønske om å seile mest mulig! Noen hadde erfaring med å seile tradisjonsbåt fra før, mens for andre var dette første gangen. De lærte av hverandre og utviklet et meget godt sjømannskap.

Mye nytt for mange, men læringskurven var bratt. Foto: Magnus Straume
Mye nytt for mange, men læringskurven var bratt. Foto: Magnus Straume
26.08.2022

Dette er en artikkel fra Tidsskriftet KYSTEN, skrevet Kari Brenna Rian, Rådgiver for Friluftsliv og Ungdom i Forbundet KYSTEN.

Vi kastet loss og tøffet ut fjorden fra Norheimsund i slutten av juni i strålende vær og lite vind (dessverre). Men det stoppet oss ikke fra å få opp breifokken, for denne ivrige gjengen ville seile! På vei ut fjorden besøkte vi blant annet vakre Rosendal og Skorpvågen. Vi sjekket ut en UFO-ring i Espevær og nøt det idylliske sommerværet. Heldigvis tok vinden seg opp lenger ute i fjorden, og vi fikk luftet alle seilene. Her ble ungdommene kastet ut i oppgaver på dekk, og for noen ble det en bratt læringskurve. Etter hvert ble de så flinke at gjøremålene gikk på automatikk.

Sommerseilas med S/J «Mathilde» med 22 ungdommer om bord i regi av Forbundet KYSTEN. Foto: Magnus Straume

I et sosialt og inkluderende miljø ble det også tid til havbading, gitarspill, sang og dans, kortspill, knutetrening, avslapping i sola, nyte deilig mat, sove i hengekøye under åpen himmel på dekk, roing i lettbåten, prate med kapteinens papegøye, knutetrening, klatring opp i råa og å nyte utsikten av forseilene og utsikten derfra. En modig deltaker som på oppfordring kastet seg uti sjøen ble «reddet». Det norske flagget, som også havnet til sjøs, ble også hentet opp igjen.

Herlig utsikt fra riggen! Foto: Magnus Straume


Dette var et skikkelig eventyr! Vi var alle enige om at turen kunne vart mye lenger. Jeg mottok hyggelige tilbakemeldinger i ettertid fra deltakere som kunne fortelle at seilasen bidro til å tenne seilergnisten i dem og ønsket om å utforske tradisjonsbåt og kystkultur i framtida.

I fint vær kunne man sove i køyer på dekk. Foto: Kari Brenna Rian