Storslått feiring på Stadsbygd – klinkbåttradisjonen innskrevet på UNESCOs kulturarvliste!

I glitrende sensommervær på Museet Kystens Arv på Fosenhalvøya ble det en storstilt markering av at den nordiske klinkbåttradisjonen har blitt innskrevet på UNESCOs liste over menneskehetens immaterielle kulturarv! Intet mindre! Skjønt immateriell? Denne dagen var det i alle fall en mengde lekre tradisjonsbåter å ro, seile, kjøre på strøm (!) eller bare nyte synet av ved utløpet av Prestelva.

Flere må trå til når båt skal på sjø!
Flere må trå til når båt skal på sjø!
6.09.2022

Tekst og foto: Jan-Petter Huberth-Hansen, Kystlaget Trondhjem

Arrangementet – «Med hjerte for båt» - fant sted lørdag 27. august. Initiert av Museet Kystens Arv, og i samarbeid med Kystlaget Trondhjem, Innherred kystlag og Fosen folkehøyskole. Over fjorden hadde kystlaget blant annet tatt med seg «Auskaret», «Elfryd» og jolla til «Det gode liv».


Det hele startet imidlertid opp inne på museet, hvor Karen Espelund, direktør for MIST åpnet med et gnistrende og inspirerende innlegg om kystkultur og UNESCO for en fullsatt sal. Deretter fulgte flere foredrag, hvor mange nok ble overrasket over foredraget «Kystfriluftsliv med barn». Det handlet ikke primært om «lek og roing i fjæra», men tøff seilas med to svært små barn på seiltur i åtte(!) uker nordover norskekysten. Riktignok er foreldrene Ola Borgfjord og Gunvor Storaas særdeles gode tradisjonsbåtseilere, men likevel.


Det er produsert 272 (!) klinkbygde båter på båtbyggeriet på Stadsbygd. Flere av disse kan man kjenne igjen fra Fosenkaia, for eksempel «Det gode liv» (byggenummer 225). En stor samling av besøkende fikk være med på defilering av et titalls båter på Prestelva – hvor en virkelig nestor i tradisjonsbåtbygging i Norge, Einar Borgfjord, presenterte båtene etter hvert som de dro forbi. Karen Espenlund kronet det hele med å døpe den andre tradisjonsbåten bygget på Stadsbygd med elektrisk motor. Hun var for øvrig også gudmor for den første – vår «Elfryd».


Det var mange aktiviteter og mye mingling på tunet – og «Elfryd» kjørte med store og små ut på fjorden nesten kontinuerlig, mens andre lånte seg en færing på elva. Museet Kystens Arv og båtbyggeriet er fundamentale institusjoner for videreføring av klinkbåttradisjoner og formidling av kystkultur. Har du ikke vært der enda, så ta turen dit. Du blir ikke skuffet!