Kystlag utvikler kystgensere

Det er for galt å kaste flott kvalitetsull fra gamle norske saueraser, selv om det er lite lønnsomt å ta vare på den. Tingvoll kystlag samarbeider med Tingvoll Ull om å utvikle gensere med kystmotiv. Kreativiteten blomstrer, 19 meldte seg til idédugnad og strikket sine egne varianter over temaet. Bli med, stem fram en vinner!

Modellene samlet før de entrer «catwalken» for å vise frem gensere med kystmotiv. Foto: Kirsty Mckinnon.
Modellene samlet før de entrer «catwalken» for å vise frem gensere med kystmotiv. Foto: Kirsty Mckinnon.
24.05.2022

Dette er en sak fra Tidsskriftet KYSTEN.
Tekst: Kirsty Mckinnon.


I uminnelige tider har ulla fra gammelnorsk sau gjort det mulig for folk å livberge seg langs norskekysten. Ulla var svært verdifull og ble brukt både til klær og seil. Så kom det en dag da denne ulla ikke lenger var så verdifull. Storskala tekstilbedrifter rundt i verden vil ha en annen type ull – noe bønder med gamle saueraser merker godt på lommeboka. Ofte koster det mer å få klippet sauene enn man får betalt for ulla. Dette ville noen ildsjeler gjøre noe med – det var for galt at så mye kvalitetsull i flotte naturfarger bare ble kastet. Slik så Tingvoll Ull dagens lys. Ulla kjøpes direkte fra bonden, sorteres og vaskes på Tingvoll før Selbu Spinneri lager garnet som bedriften bruker i sin produksjon.

Ordfører i Tingvoll kommune, Ingrid Waagen, prøver rogenseren. Foto: Rose Bergsli.

– Vi er verken strikkere eller designere, forteller gründerne Rose Bergslid og Arnar Lyche. Men de har stor tro på kreativiteten til amatørstrikkere og arrangerer strikkedugnader med ulike tema. Tingvoll kystlag tok kontakt for å utvikle en «kystgenser» i samarbeid med bedriften. Sammen reiste de til Geitbåtmuseet i Valsøyfjord for å hente inspirasjon, blant annet fra tradisjonsforsker Jon Godal.

Genser med mørk bunnfarge der en får assosiasjoner til tjære. Foto: Kirsty Mckinnon.


Det var 19 strikkere som meldte seg til idédugnaden. Hver for seg satte de i gang. Det ble tenkt og tegnet, strikket og rekt opp – og strikket på nytt. Én av genserne har logoen til Forbundet KYSTEN, en annen er inspirert av islenderen og fikk navnet Oslender etter plassen Osmarka der ulla til noe av garnet kommer fra. Videre er det en genser med inspirasjon fra Nederland da norsk kystkultur er preget av utveksling og reising. Vi finner motiver fra tau og bølger, vernesymboler, nagler og søm, råseilsbåter og hellemalerier med fisk og hjort som finnes på Tingvoll. En genser med mørk bunnfarge gir assosiasjoner til tjære og har et mylder av kystmotiv – bryggepåler, naust som speiler seg i fjorden, geitbåt, viking, garnfiske og båtbord. Så har vi strikkeren som lot seg inspirere av samtidas kystkultur og strikket en surfegenser med bølgemotiv. En rogenser er også med i utvalget, strikket ekstra lang bak så den holder bakenden varm når vi er ute og ror. Den har også lange armer med hull til tommel. Og hva er det som har gitt ære, makt og rikdom til denne delen av landet? Jo, klippfisken! Motivet ser vi på to av genserne, én til voksen og én til barn.

Roere med kystgensere. Foto: Jan Vidar Olufsen.


Fra 1. mai kan alle medlemmer og venner av Forbundet KYSTEN klikke seg inn på facebooksiden til Tingvoll kystlag og stemme på tre av genserne. Tingvoll Ull vil lage strikkepakke av genserne som får flest stemmer slik at de som vil kan strikke egne gensere.

Hva har ikke klippfisken betydd for kyst-Norge? Her som hovedmotiv i mønsteret. Foto: Kirsty Mckinnon.

Bli med i avstemningen på Tingvoll kystlag sin Facebook-side!

Gensere i ulike varianter utstilt i naustet. Foto: Rose Bergsli.