Søgne kystlag hedret på landsmøtet

Med 121 driftige kystlag å velge blant har Forbundet KYSTENs landsstyre et luksusproblem når Kystlagsprisen skal deles ut. I år ble Søgne kystlag hedret for strålende innsats.

Glad gjeng fra Søgne Kystlag, med leder Thor Borø i midten. Foto: Ivar Eidsaa
Glad gjeng fra Søgne Kystlag, med leder Thor Borø i midten. Foto: Ivar Eidsaa
20.04.2021

Forbundet KYSTEN deler hvert år ut Kystlagsprisen til det kystlag som gjør mest for kystkulturen utfra sine premisser. Det betyr at det ikke er størrelsen på laget som avgjør, men den aktivitet de legger for dagen når det gjelder å bevare og formidle sin lokale kystkultur.

- Det er en ære å motta en sånn pris, jeg vil si dette er en høydepunkt i Søgne kystlag historie. Vi har klart å holde et ganske stabilt medlemstall, også gjennom krevende tider for frivilligheten nå i det siste, og gleder oss til å kunne samle folk som vanlig igjen. Nå først er det båtpuss i små kohorter som står for tur, sier leder i Søgne kystlag Thor Borø.

Året som gikk har vært preget av koronapandemien og lavere aktivitetsnivå enn ellers i kystlagene på grunn av nasjonale og lokale restriksjoner. Det er likevel flere kystlag som har klart å holde oppe et visst aktivitetsnivå og landsstyret i Forbundet KYSTEN har latt seg imponere av flere, men især av Søgne kystlag.
De ble derfor hedret for innsatsen med Kystlagsprisen for 2020. Prisen består av et grafisk trykk av Anne Nygren, samt 5000 kroner.

Kystlaget har hatt god aktivitet over tid og har i 2020 sluttført flere prosjekter de har holdt på med lenge. De var også med på gode koronatiltak som å arrangere 17. mai-«tog» i form av båtkortesje.

Søgne kystlag ble etablert i 1984 og har i dag 215 medlemmer. De restaurerer båter og motorer - Hallandsviksjekta og hjelpemotoren til hurigrute «Lofoten» er de siste store prosjektene. De bygde også nylig et eget hus til denne motoren. I 2019 var kystlaget det laget som hadde flest deltakere på kurs registrert i «Studieforbundet Kultur og Tradisjon". De deltar dessuten på en rekke stevner og arrangementer. Årlig inviterer de lokalbefolkningen til «Kystlagets dag» der hele familier kan være med å trekke garn og teiner, tilberede fangsten, samt ro og seile i småbåter og oppleve lyden av veteransmotorer. Kystlagets egen småbåtgryppe har ansvar for tre rosjekter, en gruppe spiller ukulele, og en vedlikeholder en vakthytte fra 1898 på Eidsveen.

På vegne av Forbundet KYSTEN hadde styreleder Asgeir K. Svendsen æren av å tildele Søgne kystlag Kystlagsprisen for 2020!

Vi gratulerer!