Losjubileum

På Lørdag markerer Langesund 300års-jubileet for Losvesenet i i Norge. - En del av grunnlaget for hele kystkulturen, handelen og næringsvirksomheten i vårt område, sier informasjonsansvarlig i Langesundsfjordens kystlag, Dag Holmer, til NRK.

Dag Holmer På Nrk Nyheter
Dag Holmer På Nrk Nyheter
19.08.2021

Det er LOS300 som står for markeringen av 300 år med lostjeneste i Norge. Feiringen gjennomføres et år senere enn planlagt grunnet pandemien, men blir likevel storslått - i løpet av juni og august skal museumsskipet M/S Gamle Oksøy besøke hele 35 havner langs norskekysten. Feiringen arrangeres av Kystverket og Kystverksmuseene i tett samarbeid med blant annet Forbundet KYSTENS lokale kystlag. Her kan du finne mer informasjon om de lokale arrangementene.

300 år med lostjenester i Norge

Norsk loshistorie har tidvis vært dramatisk, med fri konkurranse om lokale losoppdrag, dårlige forhold for de enkelte losene, omkomne tjenestemenn og forliste skip. Etterhvert ble forholdene bedret og langt mer preget av samarbeid. I dag forvaltes lostjenester av staten, foregår i siviliserte former og er en viktig del av Kystverket. Lostjenesten er med på å gjøre kysten trygg for alle som ferdes langs den, og gjør med dette et sikkerhetsarbeid som er uvurderlig i sjøfartssammenheng. Her kan du lese mer om lostjenestens historie.

Bildet øverst i saken er hentet fra NRKs distriktsnyhetssending for Vestfold og Telemark 19. august, og du kan se innslaget her.