Kystkulturuka i Langesund - en glede for store og små!

Uke 36 var det duket for Kystkulturuke i Langesund. Årets tema var «Det norske losvensenet – veiviser på havet i 300 år». Ukas ulike arrangementer var også knyttet til den nasjonale markeringen av kulturminnedagene. I den forbindelse satt Langesundfjorden Kystlag, i samarbeid med Bamble kommune, Skagerak Energi, Skagerak sparebank, Grenland Havn og Skagerak festivalene Langesund, sammen et flott program med arrangementer for store og små!

Fisking ved Langøytangen fyr. Foto: Per Flåthe
Fisking ved Langøytangen fyr. Foto: Per Flåthe
14.09.2021

Kystkulturuka startet søndag 4. september, med fergetransport til Langøya og videre til Langøytangen fyr. Ved fyret inviterte Bjørn Magnus Mowinckel Nilsen Narum fra Gea Norvegica Geopark til naturhistorisk vandring. Lokalmiljøet stilte sterkt, og hele 100 til 200 personer møtte opp.

Lagøytangen fyr. Foto: Per Flåte


Engasjerte fiskere! Foto: Per Flåthe


Losjubileet ble markert med utstilling av bilder og gjenstander i Maskinhuset og salg av boken Lokale historier fra Langesund og omegn om losvirksomheten og losyrket gjennom 300 år, utgitt av Langesundfjorden kystlag og Langesund og Omegns Sjømannsforening. Naustad barnehage viste også frem sine flotte prosjekter fra losens liv og hverdag, som de hadde som læretema tidligere i år.

Tryllekunstneren underholdte mange spente publikummere. Foto: Per Flåthe


Det er viktig å teste båtene på vann. Foto: Per Flåthe


Lørdag 11. september var Kystkulturdagen i Langesund og publikum kunne delta på en rekke spennende aktiviteter og kunne blant annet nyte musikalsk underholdning fra Nordre Skur og Ballast fra Gokstad Kystlag. Publikum fikk også mulighet til å prøve å starte gamle båtmotorer, i tillegg til aktiviteter for barn og unge, som båtbygging med stikkmotor, og trylleshow med Daniel Larsen. Dessuten var det flere utsalgsboder med alt fra maritime varer til kunsthåndverk og lokalmat. Langesund kystlag sine frivillige stilte med deilig fiskesuppe, hjemmerøkt makrell, fiskeburgere og vafler.

Motorentusiaster. Foto: Per Flåthe

Den må tidlig krøkes som god krok skal bli! Foto: Per Flåthe


Kystkulturuka reflekterer et engasjert lokalsamfunn, samt ivrige og kunnskapsrike frivillige!


Foto: Kari Brenna Rian, Forbundet KYSTEN