Forbundet KYSTENs råseilseminar 2021

23. - 26. september ble årets råseilseminar arrangert, i vakre Hasselvika på Fosenhalvøya. Med variert vær var vi ute og seglet jektene Pauline, Tordenskjold og Ottar - tema for årets råselseminar var nemlig seiling med jekt. De fleste deltakerne hadde ikke erfaring med jektseiling fra før, og fortalte i løpet av seminaret at de hadde lært mye nytt og spennende!

Jekta Tordenskjold
Jekta Tordenskjold
28.09.2021

Tekst og fotografi: Kari Brenna Rian, rådgiver for friluftsliv og ungdom i Forbundet KYSTEN
Vil du bli aktiv i KYSTEN ung? Les mer her!


Seminaret åpnet med velkomst ved direktør for Museet Kystens Arv, Sverre Løvlie. Museet var medarrangører på årets råseilseminar. Videre ble det holdt foredrag om blant annet å seile jekt, historien til jekta «Pauline» ved skipper Arne Fossum og foredrag om jektbruk i Verran i Inderøy ved lokalhistoriker Per Vennes.

Fredag morgen var det bare å komme seg ut fjorden med jektene! Ca. 25 personer ble med i «Pauline», 15 i «Tordenskjold» og 7 i "Ottar". Vi hadde godt med vind og fikk prøvd ut ulike vendinger. Senere på dagen var det duket for middag og gjennomgang av dagenes seilturer, noe som engasjerte mange.

Bilde 1: Jekta Tordenskjold, bilde 2: Fint på Hasselvika kai, bilde 3: Ombord på Pauline, bilde 4: Rigging på Tordenskjold


Lørdag skulle vi nok en gang ut i jektene, denne gangen med fokus på kuvending og stagvending. Senere ble det holdt foredrag om Båtvraket i Kattmarka ved Fredrik Skoglund, arkeolog som arbeider med marinarkeologi, fra NTNU Vitenskapsmuseet. Seilmaker Frode Bjøru holdt også foredrag om seilmakeryrket. Kvelden ble avsluttet med artig underholdning med innslag fra impro-gruppa Skårungene.

Seminarets siste dag, Søndag, tilbragte vi på Museet Kysten Arv. Her ble det egenvandring på museets ulike utstillinger; Båt og bærekraft, Trøndernes deltakelse i Lofotfiske, Båtgygging på Færøyene, Ulike båter i båthallen og Håp for havet – plastforurensing av havet.

Alt i alt et vellykket seminar hvor deltakerne fikk lære mye nytt!

Bilde 1: Innføring i stag- og kuvending, bilde 2: Seiler jekta Pauline, bilde 3: Utsikt over havet, bilde 4: Ottar og Tordenskjold i skjønn forening