Første nybygg sjøsatt

I helgen ble kirkebåten "Signe" døpt og sjøsatt på Hardangerfjorden. Det er den første av mange nybygde tradisjonsbåter som er finansiert gjennom vårt samarbeid med Sparebankstiftelsen DnB.

Båtbygger Peter Helland-Hansen har bygget kirkebåt til Hardanger Folkehøgskule. Foto: Silje Ensby/Hardanger Fartøyvernsenter
Båtbygger Peter Helland-Hansen har bygget kirkebåt til Hardanger Folkehøgskule. Foto: Silje Ensby/Hardanger Fartøyvernsenter
10.09.2018

Båtbygger Peter Helland-Hansen og hans lærling ved småbåtverkstedet på Hardanger Fartøyvernsenter var blant de som fikk innvilget søknaden sin i første runde av prosjektet "Tradisjonsbåt - bygging og bruk". Prosjektet er muliggjort av en breddegave på 7,9 millioner kroner som Forbundet KYSTEN fikk fra Sparebankstiftelsen DnB. Med disse pengene skal vi de neste fire årene finansiere bygging av tradisjonsbåter som kommer mange til gode. De første som får en flott ny båt, er elevene ved Hardanger folkehøgskule.

Maleriet "Brudeferden i Hardanger" av Tideman og Gude har gjort kirkebåten til et ikon for nasjonalromantikkens Hardanger, men kirkebåten er så mye mer enn det. Den er et kulturminne fra en tid da fjorden bandt oss sammen, og kirkebåtene var å se på fjorden hver eneste søndag. Bygdefolk i søndagsklær gikk om bord fulle av forventninger, ikke bare for selve kirkegangen men også for å treffe kjentfolk og høre nytt.


- Bygging av slike store kyrkjebåtar har stor eigenverdi. Ein gamal og stolt kulturarv vert løfta fram og delt med nye generasjonar. Difor er det ei stor hending når Hardanger fartøyvernsenter får bygga kopi av ein 150 år gamal ti-æring frå Lussand, til Hardanger folkehøgskule på Lofthus, sier båtbygger Peter Helland-Hansen.

I helgen ble båten sjøsatt på Aga, til allsang, og rodd "hjem" til Lofthus. Ordfører Solfrid Borge kastet glans over seremonien.

Byggingen av kirkebåten fikk også en delfinansiering fra Sparebankstiftinga Hardanger.

Her er en oversikt over alle prosjektene som fikk midler i første tildelingsrunde.