Landsmøte vel overstått

Bygningsvern, plastavfall og hederspriser er stikkord for helgens landsmøte.

Både nye ambisjoner og nye folk ble stemt inn av landsmøtet i helgen. Foto: Tuva Løkse
Både nye ambisjoner og nye folk ble stemt inn av landsmøtet i helgen. Foto: Tuva Løkse
24.04.2017

Vårt landsmøte avholdes hvert annet år, og i år samlet vi Forbundet KYSTENs øverste organ på historiske Sandven hotell i Norheimsund. Landsmøtet består av delegater fra alle kystlagene, og det er disse som bestemmer organisasjonens vedtekter, overordnede mål og prioriteringer. Denne samlingen er derfor en stor og viktig begivenhet for oss, som i alle demokratiske organisasjoner. 

Engasjement mot plastavfall i havet
Det er kun landsmøtet som kan vedta endringer i prinsippdokumentene til Forbundet KYSTEN. I helgen  fremmet Kystlaget Salta fra Bodø et forslag om nytt punkt til handlingsprogrammet, og følgende tekst med vedtatt tilføyd: 

"Forbundet KYSTEN skal aktivt legge til rette for lokalt engasjement mot plastavfall i havet, og for nødvendige miljøtiltak rundt vår virksomhet."

Landsstyret vil følge opp det nye punktet med konkrete tiltak.

Landsstyret gjenvalgt med små endringer
Etter åtte år i landsstyret valgte Emil Skjærvik fra Jøa kystlag å takke nei til gjenvalg, og vararepresentant Bjørn Navjord fra Sandefjord ble valgt inn som styremedlem. Navjord er leder i Gokstad kystlag, og har erfaring som stevneleder fra landsstevnet i 2015. Vi fikk også et helt nytt fjes inn i landsstyret, da Marit Mørtsell, nestleder i Gratangen kystlag, ble valgt inn som 1. vara. Begge dyktige og engasjerte folk som har mye å bidra med! Velkommen!

Her kan du se det nye landsstyret

Heder til dyktige folk
Under festmiddagen lørdag kveld ble Inga Elisabeth Næss hedret med Kystenprisen, og Leirong kystlag med Kystlagsprisen for 2016. Jøa kystlag fikk en påskjønnelse fra Studieforbundet Kultur og tradisjon for sin store økning i kursvirksomhet det siste året. Gratulerer!

Bygningsvern på dagsorden
Forbundet KYSTEN er kanskje mest kjent for å ta vare på gamle båter, men kystlagenes virksomhet rommer langt mer enn båtene. Kystlagene tar vare på over 40 000 m2 bygninger, brygger og anlegg. Det meste av dette er historiske og verneverdige kulturmiljøer, og det legges ned et stort antall dugnadtimer i restaurering og vedlikehold. Årets landsmøteseminar valgte vi å gi tittelen "Kampen for kulturminnene", og med det satt vi kystlagenes bygningsverninnsats på dagsorden. Vi fikk gode refleksjoner fra Riksantikvar Jørn Holme, direktør ved Kystverkets etatsmuseum Knut Baar, fra kulturformidler Arne Høyland, Per-Einar Eilertsen fra bygningsvernavdelingen ved Nordnorsk Fartøyvernsenter, og Eli Ulriksen fra Loggen kystlag/ Norsk institutt for Kulturminneforskning. Mange kystlagsfolk fikk ny inspirasjon av å høre Dag Holmer fra Langesundsfjorden kystlag og Egil Eide fra Kystlaget Trondhjem fortelle om sine lokale kamper og hva de har lært underveis. Og det var en stolt forsamling som fikk en førpremiere på utvalgte tall og fakta om kystlagenes samlede innsats innen kulturminnevern, da informasjonsrådgiver Tuva Løkse presenterte deler av Kystlagsundersøkelsen 2016.

86 deltakere var samlet i helgen, og blant kystlagsfolk fra hele landet var også flere gjester fra organisasjoner vi samarbeider med. Takk til Norsk forening for fartøyvern, Kulturvernforbundet, Studieforbundet Kultur og Tradisjon, Kulturminnefondet og Riksantikvaren for at dere tilbragte disse dagene sammen med oss. Tusen takk også til dyktige håndverkere og formidlere på Hardanger fartøyvernsenter for lærerik omvisning lørdag ettermiddag!