Råseilseminaret 2017

Årets råseilseminar arrangeres i Tromsø i et samarbeid mellom Forbundet KYSTEN og Arctandria – Tromsø kystlag

Nordlandsbåter under seil

Foto: Ulf Mikalsen


Temaet for årets seminar er "strategi".

De vest- og nordafjelske båttypene kombinerer alle roing, seiling og fiske i en og samme båt. Til tross for tilsynelatende relativt like forhold langs norskekysten, har de utviklet seg i ulike retninger. Ulike skrogformer og seiltyper er uttrykk for en strategi i forhold til de naturgitte omgivelsene, typer fiskeri osv, og gjenspeiler ulike prioriteringer i forhold til disse.

Enkelte båttyper har vektlagt roegenskaper, noen har unnavindsseiling som overlevelses strategi i uvær men bidevind/halvindsegenskaper er viktigst andre steder langs kysten.

Gjennom praktiske forsøk og foredrag vil vi på årets råseilseminar se på noen av kystens båttyper, og gjøre et forsøk på å analysere hva som er prioritert og hvorfor. Hvilke egenskaper er fremhevet, og hvilke ulemper gir det i andre sammenhenger. 

Siden nordlandsbåten er den lokale båttypen, vil vi se på variasjoner innenfor denne – som også er et uttrykk for prioriteringer i forhold til område og fiskeri. Både utvikling over tid og variasjoner på samtidige båter.

Det legges opp til overnatting i lavvo og naustloft på Arctandrias område «Stakken». Enkel standard, ta med liggeunderlag og sovepose. Airbnb er et alternativ for de som ønsker litt mer comfort. Artctandria vil prøve å formidle alternativer når vi nærmer oss seminartid.

Vi følger snart opp med praktisk informasjon, deltageravgift og etterhvert et fullstendig program.

Påmelding til Forbundet KYSTEN, e-post: tore@kysten.no.

Les mer om Forbundet KYSTEN