Stiftelsen UNIs miljøvernpris til Forbundet KYSTEN

I formiddag ble Forbundet KYSTEN tildelt Stiftelsen UNIs miljøvernpris for vårt arbeid.

Foto Ingrid Skou
Foto Ingrid Skou
7.12.2016

Med Miljøvernprisen følger en stor og viktig anerkjennelse, og 400 000 kroner. Tildelingen ble offentliggjort i dag og prisen ble mottatt av styreleder Asgeir K. Svendsen og informasjonsrådgiver Tuva Løkse på vegne av Forbundet KYSTEN.

- Dette er en stor ære, og det er godt med en slik bekreftelse utenfra på at det kystlagene gjør er av stor samfunnsnytte - at det har betydning og blir lagt merke til. Stiftelsen UNI har vist seg å være en viktig støttespiller for det frivillige kulturvernet på kysten, og spesielt i mange fartøyvernprosjekter. Pengene som følger med denne prisen skal vi sørge for at kommer hele kystlagsnorge til gode, sier Asgeir K. Svendsen.

Vi var i godt selskap da styret i stiftelsen i dag delte ut i alt tre viktige priser. Ut over Miljøvernprisen fikk brannskadeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus Skadevernprisen og Erkjentlighetsprisen 2016 gikk til Kavliinstituttet for Systemneurovitenskap og ble tatt imot av hjerneforsker og nobelprisvinner Edvard Moser.

Karen Reinholdtsen, styremedlem i Stiftelsen UNI, delte ut og begrunnet Miljøvernprisen:

"Forbundet KYSTEN tar vare på kystens kulturarv og er en frivillig kulturvernorganisasjon med 10 500 medlemmer fordelt på 125 lokale kystlag. Under mottoet «Vern gjennom bruk» jobber forbundet for å ta vare på gamle båter og bygninger, kultur og tradisjoner knyttet til kysten.
Alt gjøres på dugnad i hyggelige og sosiale fellesskap. Forbundet KYSTEN er en demokratisk og livssynsnøytral organisasjon for alle med interesse for levende kystkultur.
Organisasjonen utgir tidsskriftet KYSTEN – Norges eneste fagtidsskrift for kystkultur og maritim historie. Landsstyret har representanter for kystlag i alle landsdeler. Seks ansatte jobber med å tilrettelegge for kystlagenes arbeid, skape faglige og sosiale møteplasser, påvirke politiske prioriteringer og øke bevisstheten om vår rike kystkultur. Det arbeides også internasjonalt med organisasjoner i flere land.

Forbundet KYSTEN har en rådgivende rolle for UNESCO på feltene kystkultur, fartøyvern og maritimt kulturminnevern.

Kystlagene tar vare på 415 båter og fartøyer i alle størrelser. I fellesskap setter de i stand og vedlikeholder små åpne ro- og seilbåter, tresnekker, store fiskefartøyer, jekter, skuter, ferger og skøyter av alle slag. Båtene brukes av kystlagene til aktivt og sosialt kystfriluftsliv, men også til formidling av kystkultur og historie. Forbundet KYSTEN skaper sosiale møteplasser for alle som elsker gamle båter.

Kystlagene tar også vare på bygninger. Dette kan være naust og sjøhus, fyrstasjoner og handelssteder i alle størrelser, med mange generasjoners kysthistorie i veggene. Felles for bygningene er at de ikke lenger brukes til sitt opprinnelige formål, men får nytt liv og en tryggere fremtid ved at de fylles med ny bruk og aktivitet.

I kystlagene holdes kystens håndverkstradisjoner i hevd og dette læres videre i sosiale arbeidsfellesskap. Kunnskapsoverføringen skjer gjennom praktiske prosjekter hvor de mindre erfarne i dugnadsgjengen læres opp mens de jobber med kystlagets båter og bygninger.

Forbundet KYSTEN jobber også målrettet med å gi barn og ungdom gode opplevelser ved og på sjøen og kjennskap og tilhørighet til sin lokale kystkultur. Gjennom Kystled ønsker Forbundet KYSTEN å gjøre kystfriluftslivet tilgjengelig for alle, og et vidt spekter av bygninger med tilhørende småbåter leies ut til en rimelig penge.

Kystlagene avgjør selv hva de ønsker å fokusere på, og alle tar utgangspunkt i sin lokale kystkultur og -historie.

Stiftelsen UNI verdsetter denne betydelige samfunnsinnsatsen, og det er derfor en glede å overrekke Miljøvernprisen for 2016 på 400.000 kroner til Forbundet KYSTEN."