Båtbyggerkunnskap på agendaen i Tromsø

75 mennesker deltok på vår nordiske konferanse "Tradisjonsbåtbygging som universitetsfag" 17. - 18 oktober.

Foto: KASAVI/Arne-Terje Sæter
Foto: KASAVI/Arne-Terje Sæter
27.10.2016

Færre og færre kan kunsten å bygge tradisjonsbåter, og vi må få kunnskapen inn i noen systemer som sikrer den et videre liv! Det er bakgrunnen for vårt gryende samarbeid med UiT - Norges arktisk universitet i Tromsø.

Se hele konferanseprogrammet her

Vi ønsker oss et "Senter for tradisjonsbåtbygging" ved universitetet, et samlingspunkt for fagmiljøet, og en arena for læring og rekruttering til faget. Vi håper også å sikre hele "artsmangfoldet" av tradisjonsbåter, og kunnskapen om bygging av disse i sitt rette miljø.Tanken er at det praktiske håndverket står i fokus, ikke å gjøre båtbygging til et tradisjonelt skolebenkfag.

Tanken er på ingen måte ny for UiT. De har siden 1996 hatt båtbygger Gunnar Eldjarn ansatt i full stilling som nettopp det - båtbygger. Han bygger nordlandsbåter i sitt verksted på Kvaløya utenfor Tromsø.

Dialogen med UiT har vi hatt siden tidlig i 2014, og det ble tydelig på konferansen vi nå arrangerte sammen at ønsket om å få til dette er sterkt også ved universitetet. Både rektor Anne Husebekk og viserektor Sveinung Eikeland stiller seg svært positive til idéen, og ser relevante koblinger med flere vel etablerte fagfelt på universitetet, som eksempelvis nautikk og arkeologi. Nå skal det nedsettes en arbeidsgruppe med relevante folk fra UiT, samt Tore Friis-Olsen som representant for Forbundet KYSTEN. Nå gjenstår det å finne ut av hvordan en mer omfattende satsning på båtbygging som fag og forskningsfelt kan legges inn i Universitetets tilbudsstruktur på en god måte.